Maak je eigen Google Analytics grafieken en tabellen

Deel dit artikel op

Inzicht in het bezoek op de site is voor veel bloggers van wezenlijk belang. Wanneer komen de meeste bezoekers, waar komen ze vandaan, wat lezen en wanneer vertrekken ze? Met deze indicatoren kun je als schrijver je blog verder optimaliseren. Nu moet je weten dat ik vaak vergeet naar mijn statistieken te kijken. Ik hou me er niet altijd mee bezig, terwijl ik er wellicht wel interessante informatie uit kan halen. Daarom deel ik hier een kleine ontdekking die ik gisteren deed rondom Google Analytics (GA). Met een paar stappen kun jij doen wat ik heb gedaan met Analytics en kijk je anders naar je statistieken.


Komende week verschijnt een nieuw e-book waar ik aan heb meegewerkt. Het e-book Lifehacking met Evernote geven we in eigen beheer uit en één van mijn taken is de site op orde krijgen. Daar horen natuurlijk statistieken bij. Omdat ik echt geen ervaring heb met ecommerce sites, ging ik op zoek hoe ik GA moest instellen om een optimaal resultaat te krijgen. Ik vond her en der wat interessante tips, maar het was een compleet ander onderwerp wat echt mijn aandacht trok.

Op het Youtube kanaal van het Google Analytics team staat een 20 minuten durende video die uitlegt hoe je je eigen rapportages kunt maken in Google Drive en deze op een eigen site openbaar kunt publiceren. Ik heb vol verbazing zitten kijken en mee zitten klikken met de mogelijheden die in GA zitten en de integratie in Google Drive en Google Sites. Ik wist helemaal niet dat dit allemaal kon! Geweldig! Natuurlijk, het zijn niet de gelikte rapportages die je uit GA zelf haalt en de mogelijkheden zijn enigszins beperkt. Maar ik kan nu redelijk eenvoudig een live overzicht publiceren van de meest populaire pagina’s op deze site in de afgelopen 28 dagen. Het zou mogelijk moeten zijn om de statistieken in deze blogpost te publiceren, maar dat werkt niet helemaal naar behoren. Beta he…
Maar met Google Sites maak je razendsnel een pagina waarin je allerlei statistieken kunt delen met de buitenwereld. Zie hier voor wat statistieken van deze site.

Mooi toch? Als je bezig bent met Google Analytics en je wilt anderen inzicht geven in de statistieken zonder iedereen individueel toegang te moeten geven, dan kun je met Google Drive, Google Sites en de Developers Guide een heel eind komen!

 

Tags:

 • http://twitter.com/trendmatcher Willem Karssenberg™

  @Frank,
  Bedankt voor deze bijdrage!
  Ik heb de video stap-voor-stap gevolgd en het werkt perfect!
  Het is echt amazing wat je hiermee kunt doen!
  Lang leve Google wat mij betreft…

  • http://www.incredibleadventure.nl Frank Meeuwsen

   Ja mooi spul he! Met name de combinatie met Google Sites is echt te gek! Op 27 okt. 2012 14:48 schreef “Disqus” het volgende: