Onzichtbare specificaties van gadgets

Deel dit artikel op

Vorige week zagen we de lancering van de iPhone 5. Eerlijk gezegd, geen spectaculair nieuw model maar een evolutie van de iPhone 4. Inmiddels is de telefoonoorlog tussen Apple en de rest van de wereld goed losgebarsten. En Samsung leidt de troepen. Naast het geruzie om patenten besluit Samsung met een printadvertentie te komen die subtiel (ahem) aangeeft wat het verschil is tussen de twee. Klik de illustratie voor een grotere versie van de advertentie.

Het is makkelijk om puur op specificaties af te gaan. Op de technische specificaties van een toestel. Maar er is meer. Ik heb het afgelopen jaar een Android toestel gehad. Ja, het is een heel open toestel wat je naar eigen inzicht kunt configureren. Waar je niet afhankelijk bent van een gecontroleerde marktplaats voor apps. Een toestel met SD-kaart die ik op mijn computer kan vullen en kan gebruiken.

Maar ik werd knettergek van die Samsung met Android!

Want ik kon hem elke dag opladen vanwege het absurde batterij verbruik. Ja, dat heb ik met een app gemonitored en er waren geen duidelijke aanwijzigingen wat er aan de hand kon zijn. Ik had een toestel wat minstens eens per twee dagen vastliep. Altijd op een moment dat je snel even een mail wil checken, kaart wil bekijken of een MP3 wil opzetten. Apps die elkaar dwarszitten.
Maar ook het gevoel. Het gevoel van het toestel zat niet lekker. Op het moment dat ik een iPhone 4S in mijn handen had wist ik dat het weer klopte.

Goede apparatuur heeft onzichtbare specificaties die je heel persoonlijk zijn.

Tags: ,

 • http://twitter.com/boezeman Timo Boezeman

  Ik heb ook een Android-toestel gehad (HTC Desire) en stoorde mij naast wat jij noemt, aan de gebrekkige hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige apps (al is dat inmiddels wel wat bijgetrokken), de werking van de wél bekende apps ten opzichte van hun werking op iOS en de werking van Android in het algemeen. Wat eigenlijk zo subtiel, maar juist ook weer zo fundamenteel kan zijn: ik noem maar de vloeiendheid van scrollen en de aanraakgevoeligheid.

  Voor wat betreft de kwaliteit van apps, daar heb ik nog wel een wat uitgebreidere mening over opgeschreven nog niet zo lang geleden: http://boekeman.blogspot.nl/2012/07/waarom-is-die-app-er-niet-voor-android.html

 • PeterPaul

  Tsja, in tegenstelling tot wat we over onszelf denken en wat Samsung over ons denkt kopen we bepaalde producten niet op specificaties, maar op gevoel / emotie / of het klopt ….

 • Logfather

  De reden voor dit ‘verschil’ tussen Android en iOS is wel verklaarbaar:
  Apple stemt software en hardware op elkaar af, Android-toestellen zijn
  van merk X die de hardware op Android aanpassen en daar soms zelfs een
  laagje aan toevoegen (HTC Sense bijv.). Dat werkt niet altijd goed
  samen en de resultaten wisselen per hardware producten. Jij hebt een negatieve ervarign met een Android van
  Samsung, ik ontzettend goed met Android HTC’s (nu One X).

 • http://www.facebook.com/gertjan.schouten.7 Gert-Jan Schouten

  Mijn HTC Desire (Android) loopt nooit vast en draait al bijna 2 jaar vlekkeloos. Het is dus niet echt een Apple vs. Android verhaal, niet eens een Apple vs. Samsung verhaal. Het gaat echt om het specifieke type telefoon dat je hebt en de manier waarop jij die telefoon gebruikt. Ik ken mensen met zowel Apple als Android telefoons die veel klagen en net zoveel mensen die lyrisch zijn over hun telefoon. Ironisch dat het enige merk waarover ik nooit een klacht heb gehoord, Blackberry is, terwijl die bijna failliet zijn :-)